SK

Alergia na roztoče

Ste často ospalí? Alebo sa budíte s príznakmi, ktoré pripomínajú prechladnutie? Príčinou môžu byť vaše posteľné návyky: Roztoče! Alergia na roztoče domáceho prachu je jednou z najčastejších alergií: Až jeden z desiatich ľudí je precitlivený na výkaly roztočov domáceho prachu. Roztoče domáceho prachu sú takmer v každej domácnosti a na rozdiel od peľových alergií, ktoré postihujú ľudí len počas sezóny, sú ľudia trpiaci alergiou na roztoče vystavení dráždivým látkam po celý rok. Najmä v chladných ročných obdobiach roztoče, pavúky a pod. odumierajú a rozkladajú sa v dôsledku suchého vykurovacieho vzduchu. Tým sa do vzduchu, ktorý dýchame, uvoľňuje ešte viac alergénov.

 

Čo sú vlastne roztoče domáceho prachu?

Roztoče domáceho prachu patria do rodu pavúkovcov a sú voľným okom neviditeľné. S veľkosťou 0,1 až 0,5 mm sa nepozorovane plazia po našich matracoch. Žiaľ, ich prítomnosti sa nedá úplne zabrániť, pretože roztoče sa vyskytujú aj v tých najčistejších domácnostiach. Obzvlášť rady žijú na tmavých a vlhkých miestach: matrace, vankúše a prikrývky sú ideálnym prostredím. Roztoče domáceho prachu možno nájsť aj v čalúnení a kobercoch, kde nachádzajú ideálnu klímu a dostatok potravy. Dôvodom je rozklad odumretých buniek ľudskej kože. Roztoče domáceho prachu sú v skutočnosti neškodné, ale niektorí ľudia na ne majú alergickú reakciu. Presne povedané, alergiu vyvoláva enzým, ktorý sa nachádza v roztočových výkaloch a mŕtvych telách roztočov. Tieto častice sa vdychujú pri každom nádychu a vyvolávajú typické príznaky alergie. Nebývajú však len vo vašej domácnosti, ale aj na verejných miestach alebo vo verejnej doprave. Do kontaktu s nimi môžete prísť aj prostredníctvom iných ľudí.

Príznaky alergie na roztoče domáceho prachu

Alergia na roztoče domáceho prachu sa zvyčajne prejavuje počas celého roka. Príznaky sú najvýraznejšie počas prechodných období (jeseň/zima, zima/jar). Alergény navyše rozvíri aj vykurovací vzduch. Príznaky sa vyskytujú najmä v dýchacích cestách, očiach a nose:

  • Časté kýchanie
  • Nádcha alebo upchatý nos
  • Začervenané, podráždené alebo svrbiace oči
  • Žihľavka
  • Napätie v hrudníku
  • Kašeľ

 

Príznaky alergie sú veľmi podobné prechladnutiu, a preto skutočná alergia zostáva dlho nerozpoznaná. Príznaky sú často badateľné hneď po prebudení – čo nie je nič divné: veď roztoče s vami strávili noc. Keďže alergici sú často vystavení alergénu niekoľko hodín každú noc, budia sa vyčerpaní a nie sú takí výkonní ako po pokojnej noci. Neustála únava spôsobená alergiou na domáci prach môže mať vplyv na vašu celkovú pohodu a spôsobovať zlú náladu.

Čo pomáha pri alergii na roztoče?

 

Dom je prakticky nemožné zbaviť roztočov, je možné len znížiť ich počet pomocou nasledujúcich tipov:

  • V miestnosti na spanie nenastavujte vyššiu teplotu ako 18 stupňov Celzia.
  • V dome neinštalujte zvlhčovače vzduchu a pravidelne vetrajte, aby bol vzduch suchý.
  • Vyhnite sa turbulátorom vzduchu, ako sú klimatizácie, ventilátory alebo ohrievače s ventilátorom.
  • Nový matrac by ste mali kupovať aspoň každých osem rokov, aby sa predišlo rozšíreniu roztočov.
  • Užívajte produkty na liečbu črevnej sliznice. Tie sú mimoriadne cenné pri regenerácii jednej z hlavných príčin alergií, a to poškodenej črevnej sliznice.
    Alergie v tehotenstve
  • Pravidelne perte posteľnú bielizeň pri teplote 60 stupňov Celzia, pretože sa tým ničia roztoče domáceho prachu. Ak máte silnú alergiu, odporúča sa meniť posteľnú bielizeň každý týždeň.
  • Spoľahnite sa na probiotiká! Pokúste sa „opraviť“ zapálenú črevnú sliznicu. Môžete sa o to pokúsiť pomocou špeciálnych kombinácií vysoko špecializovaných črevných symbiontov, u ktorých sa v štúdiách preukázalo, že zmierňujú zápal.
  • Keď idete spať, oplatí sa nosiť pyžamo, ktoré absorbuje pot vyprodukovaný počas noci, a tým znižuje množstvo potravy pre roztoče.
  • Na matrace, prikrývky a vankúše by ste si mali zaobstarať špeciálne poťahy proti roztočom. Tieto špeciálne poťahy zabraňujú kontaktu medzi výkalmi roztočov a alergikom. Tieto poťahy by mali byť veľmi tesné, pretože výkaly roztočov môžu byť veľmi jemný prach.
  • Mali by ste sa vyhnúť typickým lapačom prachu, ako sú záclony, zbytočné kvetinové aranžmány alebo otvorené police a skrine.

 

Alergie u detí

Obsah

OMNi-BiOTiC®
OMNi-BiOTiC Pro-Vi 5
OMNi-BiOTiC Pro-Vi 5
od 20,95 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® 10 AAD
OMNi-BiOTiC® 10 AAD
od 17,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® 6
OMNi-BiOTiC® 6
od 44,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® Active
OMNi-BiOTiC® Active
od 44,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® CAT & DOG
OMNi-BiOTiC® CAT & DOG
od 32,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® COLONIZE
OMNi-BiOTiC® COLONIZE
od 44,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® FLORA plus
OMNi-BiOTiC® FLORA plus
od 20,95 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® HETOX
OMNi-BiOTiC® HETOX
od 82,95 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® metabolic
OMNi-BiOTiC® metabolic
od 44,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® METAtox
OMNi-BiOTiC® METAtox
od 44,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® NA CESTY
OMNi-BiOTiC® NA CESTY
od 44,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® PANDA
OMNi-BiOTiC® PANDA
od 41,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® POWER
OMNi-BiOTiC® POWER
od 44,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® STRESS Repair
OMNi-BiOTiC® STRESS Repair
od 10,95 €
k produktu