SK

Zdraví aj v zime

S mrazivými teplotami, snehom a zľadovatenými cestami opäť prichádza aj sezóna vírusov a baktérií. Tie môžu dať nášmu imunitnému systému počas chladného obdobia poriadne zabrať. Nasledujúce tipy a triky, ktoré možno ľahko začleniť do každodenného života, môžu pomôcť predísť nachladnutiu alebo bolesti hrdla.

Spôsob, akým sa stravujeme, má významný vplyv na obranný systém nášho tela. Niektoré potraviny, napr. mastné mäso a vyprážané jedlá, zaťažujú organizmus a zvyšujú jeho náchylnosť na prechladnutie – vedome vybrané kvalitné potraviny nás podporujú cennými zložkami a tým aj naše zdravie. Základom je vyvážená strava s dostatkom zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, kvalitných bielkovín a rastlinných tukov.

Potraviny, ktoré posilňujú imunitný systém

Častejšie si doprajte silné vývary, zahrievacie polievky alebo dusené jedlá z koreňovej zeleniny, zemiakov, cíceru a fazule. Siahnite po liečivých bylinkách, ako je tymián, šalvia, kurkuma alebo zázvor. Zázvor má intenzívny účinok a pomáha bojovať proti infekciám. Tí, ktorí nemajú radi trochu štipľavú a korenistú chuť, si môžu pripraviť zázvorový čaj ochutený a zjemnený medom a citrónovou šťavou.

Vitamín C ako prevencia

V autobusoch, vlakoch a električkách teraz ľudia kýchajú, smrkajú a kašlú častejšie ako počas iných ročných období. V skutočnosti sme vystavení skutočnej záplave baktérií a vírusov. Chrípkové infekcie a iné typické zimné ochorenia sa prenášajú kvapôčkovou (vzdušnou) alebo mazovou (dotykovou) infekciou. V zime je potrebné zaradiť do stravy dostatok vitamínov a minerálov. Nedostatok vitamínov sa považuje za najväčšiu pascu chladu! Vitamín C a zinok pomáhajú predchádzať prechladnutiu. Ale pozor: vitamín C z kyseliny askorbovej sa nie vždy optimálne vstrebáva do tela. Najmä v “chrípkovej sezóne” sa preto oplatí užívať prípravky, ktoré obsahujú vitamín C aj bioaktívne rastlinné látky. Tie predlžujú dostupnosť vitamínu v tele. Zinok sa stará nielen o krásne nechty, pokožku a vlasyznižuje aj oxidačný stres a spolu s vitamínom C tvorí dokonalé duo proti prechladnutiu.

Ako posilniť imunitný systém

Najprv jedna vec: ak ste prechladli, nechajte bežecké topánky v skrini. Cvičenie pri chrípke nadmerne zaťažuje váš krvný obeh a hrozí napríklad nebezpečný zápal srdcového svalu. Ak však máte len nádchu a mierne škriabanie v hrdle, jemný vytrvalostný tréning zvyčajne nepredstavuje riziko. Ak ste zdraví, mali by ste sa teplo obliecť a aspoň 20 minút denne stráviť na čerstvom vzduchu. To posilňuje imunitný systém a zvyšuje odolnosť voči choroboplodným zárodkom. Krvný obeh stimulovaný cvičením rozvádza obranné látky po celom tele, a tým uvádza imunitný systém do pohotovosti. Okrem toho čas strávený v prírode doslova “vyčistí myseľ” – čistá myseľ robí človeka šťastným a šťastní ľudia sú menej náchylní na choroby! Návšteva sauny sa v zime považuje za nakopávač imunitného systému. Už Rimania vedeli, ako využiť príjemné teplo. Pri správnom používaní sauny sa nielen uvoľňujú svaly, ale posilňuje sa aj imunitný systém. Je to spôsobené najmä striedaním tepla a chladu. Začiatočníci v saunovaní by mali začať s miernym saunovaním v sprievode skúsených saunérov. Nesprávne saunovanie môže viesť k problémom s krvným obehom, a tým znížiť pozitívne účinky na organizmus.

Ochorel som! Čo teraz?

Niekedy je všetka opatrnosť zbytočná a nepríjemné prechladnutie s nádchou, kašľom a horúčkou nás premôže. Ak musíte užívať antibiotiká predpísané lekárom, napr. pri bronchitíde alebo angíne, mali by ste súčasne a najmenej 14 dní po ich užití užívať špeciálne probiotiká vo vysokých dávkach. Lieky ničia nielen zárodky, ktoré spôsobujú ochorenie, ale aj prirodzenú bakteriálnu flóru v čreve. To vás následne robí náchylnejšími na choroby. Probiotiká zabezpečujú, aby sa tento začarovaný kruh vôbec nezačal. Pomáhajú aj domáce prostriedky, ako sú studené kúpele, inhalácie s olejmi, bylinkové čaje a obklady. Inhalácia pary má expektoračný účinok a otvára upchatý nos. Naplňte hrniec horúcou vodou a niekoľkými kvapkami esenciálnych olejov. Medzi vhodné oleje patrí tymián, eukalyptus alebo mäta pieporná. Pri kúpe sa uistite, že ide o 100 % esenciálny olej. Ak máte horúčku, mali by ste si namiesto celkového kúpeľa dopriať len dobre temperovaný kúpeľ nôh, aby ste zbytočne nezaťažovali telo.

Obsah

OMNi-BiOTiC®
OMNi-BiOTiC Pro-Vi 5
OMNi-BiOTiC Pro-Vi 5
od 20,95 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® 10 AAD
OMNi-BiOTiC® 10 AAD
od 17,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® 6
OMNi-BiOTiC® 6
od 44,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® Active
OMNi-BiOTiC® Active
od 44,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® CAT & DOG
OMNi-BiOTiC® CAT & DOG
od 32,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® COLONIZE
OMNi-BiOTiC® COLONIZE
od 44,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® FLORA plus
OMNi-BiOTiC® FLORA plus
od 20,95 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® HETOX
OMNi-BiOTiC® HETOX
od 82,95 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® metabolic
OMNi-BiOTiC® metabolic
od 44,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® METAtox
OMNi-BiOTiC® METAtox
od 44,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® NA CESTY
OMNi-BiOTiC® NA CESTY
od 44,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® PANDA
OMNi-BiOTiC® PANDA
od 41,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® POWER
OMNi-BiOTiC® POWER
od 44,50 €
k produktu
OMNi-BiOTiC® STRESS Repair
OMNi-BiOTiC® STRESS Repair
od 10,95 €
k produktu